Informații zi de zi

Cutremur în România, luni dimineața! Seismul a fost resimțit în mai multe orașe

Cutremur în România, astăzi, 8 august 2022. Un cutremur cu magnitudinea 2,9 a avut loc luni dimineața în județul Buzău.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc luni dimineața la ora 7.01 în zona seismică Vrancea, județul Buzău.

Cutremurul a avut magnitudinea 2,9 și a avut loc la adâncimea de 129 de kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Brașov (71 km), Ploiești (73 km), Brăila (119 km), Galați (121 km), Bacău (121 km), București (124 km).

Când va fi următorul mare cutremur în România. Previziuni sumbre: „Nu vom scăpa”

Când va fi următorul mare cutremur în țara noastră. Gheorghe Mărmureanu, fostul director onorific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), a făcut declarații. Specialistul a dezvăluit și care este cea mai sigură zonă geografică a țării, din punct de vedere seismografic.

Când va fi următorul mare cutremur în România
Gheorghe Mărmureanu, cel mai titrat seismolog român, este de părere că un nou mare cutremur va lovi România cam peste aproximativ 20 de ani, adică nu mai devreme de 2039 sau 2040. Specialistul, care în vara anului trecut s-a despărțit oficial de INCDFP, continuă să fie atent la mișcările plăcilor tectonice.

„Activitatea seismică din ultimele zile din țara noastră nu e de natură să ne îngrijoreze și ne putem vedea liniștiți de viața noastră. Aș spune că e mai degrabă una benefică, fiindcă orice eliberare de tensiune aduce cu sine o amenințare mai puțin”, a declarat Gheorghe Mărmureanu în exclusivitate pentru impact.ro.

Tot Gheorghe Mărmureanu a avertizat că întâlnirea cu un viitor mare cutremur, de 7,7 sau 7,8 grade pe scara Richter, se va produce, totuși, cam prin 2040.

„Trebuie să ne fie clar că nu vom scăpa de un viitor mare cutremur. Noi avem o hartă a cutremurelor puternice de pământ și istoria lor din ultimii 300 de ani, pe teritoriul României, în baza căreia analizăm date despre acest tip de amenințări. Potrivit cercetărilor noastre, următorul cutremur foarte puternic ne-ar putea lovi în jurul anilor 2039-2040”, a indicat același Gheorghe Mărmureanu.

Omul de știință a mai susținut că marile cutremure lovesc țara noastră cam o dată la un secol.

„Am avut cutremure puternice sau foarte puternice în 1738, apoi în 1838, urmat de cel din 1940. Deci avem deja o confirmare a timpului scurs între ele. Există însă și surprize neplăcute, cum a fost cutremurul din 4 martie 1977, care nu se înscrie în acest tipar. Personal, înclin să cred că până în 2039-2040 putem sta liniștiți, din acest punct de vedere”, adaugă cunoscutul seismolog.

Gheorghe Mărmureanu a mai precizat și că, în opinia sa, cea mai sigură zonă geografică a țării din punct de vedere seismografic este Dobrogea. Ca dovadă, împreună cu apropierea apelor Dunării, este unul dintre motivele speciale, pentru care s-a decis acolo construirea centralei nucleare la Cernavodă, și nu în altă parte.