Informații zi de zi

Secretul lui Nicolae Ceaușescu. De ce nu călătorea niciodată cu bani la el

Fostul dictator al Romaniei, din perioada 29 aprilie 1974 – 25 decembrie 1989, ascundea mai multe secrete, ce, uşor-uşor, odată cu scurgerea anilor, ies pe rând la suprafaţă. De această data, vom scoate în evidenţă motivele pentru care Nicolae Ceauşescu nu avea nevoie de acte sau de bani, aproape niciodată.

Cum se descurca Ceauşescu fără acte sau bani?
Nimeni nu l-a văzut pe fostul lider al ţării noastre cu bani sau măcar un portofel la el. Se spune că acesta nici măcar actele de identitate nu le ținea asupra lui. Marin Neagoe, șeful Direcției a – V-a a Securității îl însoțea în permanență pe Ceaușescu și a explicat de ce nu avea nevoie de nimic la el, într-un interviu pentru adevărul.ro: „Nu l-am văzut niciodată pe Ceauşescu cu bani la el. Nu avea niciodată nevoie de bani, nici în ţară şi nici în vizitele externe pe care le făcea. El mânca la Gospodăria de Partid, avea frizer, croitor, tot ce-i trebuia, deci n-avea el nevoie de bani. La restaurant n-a fost niciodată, toată viaţa lui, deci n-a avut de plătit vreo notă”.

Ce acte folosea, totuşi, Nicolae Ceauşescu?
Situațiile în care familia Ceaușescu avea nevoie de pașaport erau momentele când părăseau țara în interes de serviciu. Aceștia erau scutiți de plata chiriei sau transportului, în puținele cazuri în care familia alegea transportul în comun. „Tovarășul” avea atâta putere în statul comunist încât actele sau banii nu îi foloseau în țară.

Cine a fost Nicolae Ceauşescu?
A fost un politician român, secretar general al Partidului Comunist Român, șeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regimului comunist, survenită în 22 decembrie 1989. La 22 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN, semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional. La 25 decembrie 1989, soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați de acest tribunal în cadrul unui proces sumar, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței. În iulie 2015, România a interzis prin lege „cultul lui Ceaușescu”.