Informații zi de zi

Vladimir Putin respinge orice acuzație despre asasinarea lui Navalnîi: Nu avem obiceiul de a ucide

Vladimir Putin a declarat că Rusia nu se ocupă de asasinarea opozanților politici, lucru valabil și pentru incidentul de anul trecut cu Aleksei Navalnîi – cel mai mare dușman al liderului de la Kremlin.

Vladimir Putin, într-un interviu acordat postului de televiziune NBC, neagă orice fel de acuzaţie că i-ar fi pus gând rău lui Aleksei Navalnîi.

Întrebat dacă a ordonat asasinarea lui Navalnîi, Putin a răspuns: „Nu avem un astfel de obicei…de a ucide pe cineva”, subliniind că ”președintele la noi nu ia asemenea decizii”.

Reamintim că Navalnîi a fost spitalizat la Omsk, la 20 august 2020, după ce i s-a făcut rău la bordul avionului care-l ducea de la Tomsk la Moscova. Ulterior, el a fost transportat la clinica Charite, din Berlin. Pe 2 septembrie, autoritățile Germaniei au ieșit cu afirmația că Navalnîi a fost expus unei substanțe otrăvitoare din grupul ”Noviciok”.

Oficialii ruşi: În organismul lui Navalnîi nu au fost detectate nici un fel de substanțe otrăvitoare
De două ori condamnat cu suspendare, Navalnîi a fost dat în urmărire pentru repetatele încălcări ale condițiilor de executare a pedepsei în cazul ”Yves Rocher”. El a fost reținut pe aeroportul Șeremetievo, iar la 2 februarie, instanța a decis înlocuirea pedepsei cu suspendare cu una cu executare. Navalnîi își ispășește pedeapsa în Colonia nr. 2, din regiunea Vladimir.

Vladimir Putin n-a garant că Navalnîi va mai ieşi viu din închisoare
Întrebat dacă poate garanta că Navalny va fi eliberat în viață, Putin a răspuns: „Uite, astfel de decizii în această țară nu sunt luate de președinte. Sunt făcute de către instanță, indiferent dacă vor elibera sau nu pe cineva.

Şi spune jurnalistului: „Nu îți place răspunsul meu, așa că mă întrerupi”.

Întrebat dacă opozantul rus va supraviețui celor 32 de luni de detenție, Putin a răspuns: „În ceea ce privește persoana pe care ați menționat-o, i se vor aplica aceleași măsuri, nu mai rele decât oricui altcuiva care se află în închisoare”. Vladimir Putin a vorbit şi despre atacurilor cibernetice asupra unor obiective americane, negând orice legătură cu Rusia.

Putin a evitat să rostească numelui lui Navalnîi, referindu-se la el ca „acea persoană”. Cât despre sănătatea lui Navalnîi, președintele rus speră ca serviciile medicale din închisoare să își facă treaba „corect”: „Să fiu sincer, nu am mai vizitat astfel de locuri de mult timp” a adăugat Putin. „Dovada! Unde este dovada?”, a răspuns președintele rus.

Putin: „Avem o zicală: „Nu te supăra pe oglindă dacă ești urât”
Nu o luați personal, spune Putin şi continuă: „dar atunci când cineva ne învinovățește de ceva, eu le răspund: De ce nu vă priviți?”, a continuat Putin. Jurnalistul american Keir Simmons a spus că pe parcursul interviului, Vladimir Putin a evitat întrebările legate de drepturile omului.

„Nu îți place răspunsul meu, așa că mă întrerupi. Acest lucru este inadecvat”, i-a răspuns Putin jurnalistului.

Putin a mai subliniat că este pregătit să discute schimbul de prizonieri cu Biden, menționându-l pe Konstantin Yaroshenko, un pilot rus implicat într-un incident diplomatic între Rusia și Statele Unite. Yaroshenko a fost arestat în mai 2010, în Liberia, pentru contrabandă cu droguri. Guvernul rus a susținut atunci că pilotul rus a fost răpit.