Informații zi de zi

Joia Albă, Joia Verde sau Joia Rea din Săptămâna Luminată: Tradiții și obiceiuri

„JOIA REA” din Săptămâna Luminată. Iată ce este interzis să faci astăzi în JOIA ALBĂ sau JOIA VERDE, cum mai este cunoscută prima zi de joi de după Paște.

Joia Albă sau Joia Rea, așa cum mai este denumită, este una dintre cele mai importante zile de după Paști. Potrivit tradiției se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Joia din Săptămâna Luminată este temută în popor.

 

Credincioșii trebuie să țină cont de mai multe obiceiuri stricte. În caz contrar, ghinionul se va abate asupra lor. Cele care vor coase astăzi vor fi blestemate, spune tradiția. De asemenea, femeile nu au voie să spele și nici să calce.

Potrivit obiceiurilor, cine munceşte în această zi aduce asupra locuinței nenoroc, secetă şi dăunători ai livezii. Mare atenție deoarece această zi este numită și „Joia Rea”! Numele provine dintr-un obicei care cere un ritual al morților: 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.

 

Se spune în popor că Săptămâna Luminată este consacrată morţilor. Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor. Tradițiile populare spun că cei care mor în ziua de Paşti şi în prima săptămână de după Paşti merg direct în rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, deoarece lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise, conform obiceiurilor. Altele descriu că cel care se naşte în această săptămână va fi un om norocos.