Informații zi de zi

Informație pentru cei care au cont la bancă. Vestea cumplită venită chiar acum: Trebuie să…

Fraudele din mediul online s-au înmulțit în perioada sărbătorilor, iar românii sunt supuși unui risc tot mai mare. În acest context, un specialist de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a subliniat că trebuie să fim foarte atenți.
Informație pentru cei care au cont la bancă. Vestea cumplită venită chiar acum: Trebuie să…
Într-o astfel de capcană a picat un bărbat din județul Alba, care s-a lăsat atras de promisiunea unui câştig rapid. Totul a pornit de la faptul că a dat click pe o reclamă online îi garanta că vizualizările făcute pe o platformă de socializare îi vor fi plătite.

Totuși, bărbatul a fost redirecţionat și a ajuns la un aşa-zis broker care lucra la „o bursă coreeană de criptomonede” și care i-a promis că va face un profit de 24.000 de lei în două ore, în cazul în care investeşte 200 de lei, conform stirileprotv.ro

Escrocul a continuat apoi să-i ceară bani, susținând că este licenţiat, iar totul este sigur.

„Mi se cerea 204 roni, pe când trebuia să primeşti banii ţi se cereau alţi bani, o sumă tripla ca la început, în concept de comision de bancă, de tranzacție swift şi într-un final să ajungi să plăteşti peste 1500 de roni, la care nu o să ajungi să vezi niciun ban niciodată”, a povestit bărbatul.

Mai apoi, victima a făcut reclamaţie la poliţie. Potrivit sursei menționate, în primele zece luni ale anului au fost înregistrate peste 750 de fraude online.

Avertismentul lansat de un specialist de la DNSC
Mihai Rotariu, manager comunicare Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a explicat că aceste tipuri de atacuri cresc de două sau chiar de trei ori în perioada sărbătorilor.

„În perioada sărbătorilor aceste tipuri de atacuri de tip tentativă de fraudă cresc de obicei de două sau chiar de trei ori. Neavând acest scut al vigilenței online, o rutină de securitate cibernetică, acţionând în grabă nu suntem atenți la linkurile primite din surse necunoscute”, a explicat Mihai Rotariu.

Trebuie să fim atenți, deoarece hackerii ne pot aborda pe email, SMS sau mesaj privat pe platformele de socializare. Mai mult, există și site-uri care clonează pagini consacrate sau imită aplicaţia de online banking a mai multor bănci.

Astfel, linkurile primite din surse nesigure nu trebuie accesate, iar datele de pe card, cât și datele din aplicația de online banking trebuie ținute la siguranță.